Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Zugradec Srl
Membru Gratuit
0 stars: Fara rating 0 din 0 pareri
Lucrari de pavaj
Rating:
0 stars: 0.00 din 0 pareri
Descriere
1. Executarea terasamentului:
Dupa realizarea masuratorilor, se face delimitarea zonei cu tarusi si sfoara. Se continua cu decopertarea zonei, prin indepartarea stratului de pamant pe o grosime de cca. 10-35 cm. Se urmareste obtinerea unei pante usoare, cu suprafata plana. Infrastructura se realizeaza prin compactarea unui strat de balast sau piatra concasata (min. 20 cm). Compactarea se face in straturi successive, prin folosirea placii vibrante. Pentru imbunatatirea capacitatii portante a solului si prevenirea patrunderii stratului de pietris in sol se poate aplica un strat de geotextil inaintea plasarii umpluturii pe sol.
2. Montajul bordurilor:
Bordurile se monteaza inainte de introducerea ultimului strat de nisip, dupa ce in prealabil a avut loc compactarea infrastructurii. Cotele bordurilor vor fi transmise cu ajutorul nivelei, iar aliniamentele cu ajutorul teodolitului. Bordurile se monteaza pe o fundatie de beton de aproximativ 10x15 cm pentru borduri mici si 10x20 cm pentru borduri carosabile. Ulterior se impaneaza pe lateral pentru a prelua eforturile transmise de platforma.
3. Nivelarea patului de nisip
Dupa montarea corecta a bordurilor, se asterne stratul de nisip cu granulatie de 0-4 mm, combinat cu sort cu granulatie de 8-16 mm, in grosime de aproximativ 6 cm. Se trece la compactarea nisipului cu ajutorul placii vibrante si nivelarea stratului suport. Se urmareste asigurarea unei pante de scurgere de minim 1%. Pentru nivelarea nisipului se folosesc tevi, preferabil cu diametru de 3-6 mm. Tevile se aseaza in paralel si la cota dorita; cu ajutorul unui dreptar se niveleaza nisipul intre ele. Nu se va calca pe suprafata de nisip finala!
4. Montarea pavelelor
Asezarea pavelelor se face incepand dintr-un colt de 90 de grade sau de la o linie dreapta, pentru a evita pe cat posibil taierea acestora. Pavelele se aseaza una langa alta pe stratul de nisip, urmarindu-se alinierea, si se bat usor cu ciocanul de cauciuc. Taierea pavelelor la margini se face cu ghilotina sau flexul de disc diamantat. Dupa asezarea primelor pavele, se verifica cu bolobocul inclinarea planului, pentru a asigura un drenaj corect.
5. Aplicarea rosturilor
Dupa fixarea pavelelor pe suprafata aleasa, se va presara un strat de nisip fin si uscat, care se imprastie apoi cu matura intre rosturi. Nisipul se asterne pe intreaga suprafata si se lasa sa se usuce, daca e cazul, inainte de maturare. Se matura nisipul ramas pe pavele si apoi se taseaza pavajul cu placa vibranta. Se presara din nou nisip fin pentru umplerea rosturilor, astfel asigurandu-se o rezistenta mai mare la presiunea exercitata asupra lor, in conditii de trafic. In final, se matura inca o data suprafata pavata. Fixarea si vibrarea pavajului se fac doar pe timp uscat. Rosturile trebuie reumplute periodic!
Din Gura in Gura